Pet Health Coach Purmerend 

Huisdieren advies in de breedste zin van het woord. 

De puppy pagina.

De keuze van een pup. 

U heeft besloten, er komt een puppy in huis. Een leuke, mooie, spannende maar vooral een intensieve ervaring voor u, maar ook zeker voor de pup.

Wij mensen weten deze verandering en aanpassing wel te plaatsen en mee om te gaan, maar voor uw pup is dit een heel ander verhaal en ik deel op deze pagina eigen ervaringen en ervaringen welke ik geregeld van klanten krijg en wil zo veel als kan, want elke pup en hond is een eigen individu, mythes ontkrachten om op die wijze er voor te zorgen dat zowel u als uw pup samen, op een goede en juiste manier, door deze intensieve tijd heen komen. En hou u vast, deze tijd duurt ongeveer 2 jaar. 

En omdat wij mensen alles wat makkelijker kunnen relativeren, zijn deze tips gemaakt vanuit het perspectief vanuit de pup.

Het begint bij de keuze van het ras.

Wanneer u de keuze heeft gemaakt om een hond in huis te nemen, dan is het altijd handig om te weten wat voor soort hond u zou willen nemen. Onthoudt hier bij dat elke hond een eigen individu is en dan ook écht geheel anders kan zijn dan een eventuele aanwezige hond of een hond welke u al eens eerder heeft gehad. Met andere woorden, de ene Herdershond is de andere niet, de ene Boxer is de andere niet, de vacht van de ene Labradoodle of Poedel is de andere niet. 
Net als wij mensen is elke hond anders. Wij hebben zelf 5 honden en elke hond heeft zo zijn eigen karaktereigenschap zijn eigen doen en laten en eigen gevoel van welbehagen. 

Kijk naar de raskenmerken.

Wanneer u een fervent hardloper bent, maar uw hart ligt bij een Engelse Bulldog, dan kunt u er vanuit gaan dat u of wat langzamer loopt, of dat de afstanden wat korter zijn. Een Bulldog is veelal een energieke hond, maar dan wel van kortere duur. Zoals aangegeven, elke hond is een eigen individu, maar ik ken persoonlijk geen Engelse Bulldog welke je een plezier doet met een halve marathon, maar nogmaals, elke hond is anders.  

Wanneer u rustig met uw hondje wilt wandelen en deze graag bij u houdt, dan is het bijvoorbeeld niet altijd handig om een ras te nemen als een Jack Russel terriër. Deze hebben veel beweging, interactie, prikkels en stimulans nodig om zich goed te voelen. Bovendien is een terriër vaak een jachthond en deze zal bij het zien van een konijn of vogel daar met alle liefde en vooral langdurig op af willen gaan. 

Of wanneer u kiest voor een Doodle achtige (Labradoodles, Golden Doodles, Berner Doodles, of Australian Cobberdogs) omdat u de vacht zo enorm mooi vindt en die oogjes van de hond zo lief op elkaar staan, maar u heeft geen tijd om deze vacht goed te verzorgen, of de middelen om dit te laten verzorgen, dan bestaat er een grote kans dat bij uw hond de vacht gaan vervilten of dat uw hond zeer lang op de trimtafel zou moeten staan met als gevolg dat u een kale hond terug krijgt. Het goed en professioneel trimmen van een Doodle achtige hond is eveneens niet goedkoop, maar met diverse workshops kunt u natuurlijk zelf leren om uw hond te trimmen. Ook hier dient u echt op te letten.

U begrijpt, let op de raskenmerken en haal deze niet van Google, maar ga naar websites van rasverenigingen. Daar staan ook de contact gegevens waar u bijvoorbeeld uw vragen kunt neerleggen en om verdere informatie te vragen. Ook op social media zijn groepen te vinden over diverse rassen welke informatief kunnen zijn.

Wanneer u bijvoorbeeld een kruising heeft van een herder en een labrador, dan mag u er vanuit gaan dat er van beide rassen bepaalde raskenmerken terug te vinden zijn in de hond welke u in huis neemt. 

Laat u dus niet verleiden door het feit dat u al eerder een hond of een hond van hetzelfde ras heeft gehad, ga er vanuit dat dit een hele nieuwe fase is voor zowel u als voor de hond, want écht elke hond is een eigen individu, met een eigen karakter.

Waarom uw hond halen bij een erkende fokker belangrijk is.

De aanschaf gaat gebeuren!!
U heeft er voor gekozen om uw pup aan te gaan schaffen, maar waar gaat u dit doen?

Het beste is  om dit te doen bij een fokker welke is aangesloten bij een rasvereniging. Rasverenigingen zijn te hier te vinden op de website van de LICG. Daar vindt u overigens ook alle informatie over het door rassen welke in de FCI lijst staan, de FCI lijst is een overkoepelend lijst van alle erkende hondenrassen. FCI staat voor "Federation Cynologique Internationale".

De reden om bij een fokker te kopen en niet via een "gelegenheidsnestje, een zgn fokker welke verantwoord of kleinschalig fokt" etc. Ligt in het feit dat een fokker veelal de honden kiest vanuit een bepaalde database en in deze database staan veelal alle gegevens van de hond, wie waren de ouders en, niet geheel onbelangrijk, wie waren de voorvaderen van deze hond.

Ook zijn de fok en eventuele "garantie" voorwaarden gegarandeerd bij een erkende/ aangesloten fokker, dit terwijl bij een niet aangesloten fokker het maar de vraag is of u enige vorm van garantie heeft.

Dit laatste is belangrijk omdat een genetische aandoening soms met gemak meerdere generaties over slaat. Dus de ouders kunnen 100% in orde en getest zijn, maar dat zegt veelal niet zo veel. Genetische aandoeningen kunnen het leven van uw hond gaan bepalen en dat hoeft niet altijd op een positieve manier te zijn.

Mocht u op zoek zijn naar een Labradoodle of Cobberdog, dan kunt u niet terecht bij de FCI lijst. De Australische Labradoodle en Australische Cobberdog en ander soortige Doodles zijn (nog) geen erkende hondenrassen. Laat u door een fokker dan ook niet wijsmaken dat een Doodle achtige een "stamboom" heeft, dan kan dit slechts een eigen ontwerp zijn en geen erkend stamboom. 

Maar ook deze honden hebben hun (overkoepelende) organisaties waar de aangesloten fokkers staan. Voor de Australische Cobberdog is dit de MDBA en voor de Australische Labradoodle is dit de ALAEU, de WALA of de ALAA. Waarvan de ALAEU wat strengere eisen hanteert aan de fokker. 

Verzekeringen.

Vaak speelt de gedachte dat een jonge pup niet veel kan overkomen of dat deze ziek kan worden.

Helaas is niets minder waar, ook pups kunnen ziek worden, of een ongeval krijgen en dan kunnen de noodzakelijke kosten behoorlijk en heel snel oplopen. 

Wanneer een pup een aandoening krijgt waarvoor hij maandelijkse noodzakelijke medicatie nodig heeft, dan kunt u maandelijks een behoorlijk bedrag kwijt zijn. 

Een potje helpt dan niet heel veel. Helemaal wanneer u bedenkt dat bij het breken van een pootje, alleen het zetten daarvan al tussen de €1500,- en €2000,- kost, ook bij een pup. Nadat het pootje geheeld is, komt dan nog de noodzakelijke revalidatie en zou het zo maar kunnen zijn dat u voor deze zorg toch een enorm bedrag kwijt zult zijn. 

Een verzekering kan hier een uitkomst zijn, zij vergoeden ca 80% van alle noodzakelijke kosten, hetgeen betekend dat u vele malen minder kwijt zult zijn aan deze zorg. 

Nu wordt er vaak, en helaas, de achterhaalde opmerking gemaakt "niet alles wordt vergoedt!!" en dat klopt. Zo had ik een gesprek met iemand die boos was op de verzekeraar, omdat haar alternatieve zorg voor de hond niet werd verzekerd. Deze mevrouw vertelde er alleen niet bij dat de alternatieve geneesheer zijn opleiding niet had behaald bij een, in Nederland, erkend instituut. Eén belletje naar haar verzekering had hierin uitsluitsel kunnen geven en haar naar de zorg kunnen verwijzen welke wél zou worden vergoed. 

De pakketten van de aanbieders van huisdierenverzekeringen zijn behoorlijk uitgebreid zoals u hier kunt zien bij de huisdierenverzekering van OHRA en van Figopet

Hieronder kunt u uw premie berekenen bij FigoPet of Ohra


Een huisdierenverzekering is dus niet alleen voor preventieve zorg zoals enten, titeren, etc. maar ook voor de hulp wanneer uw huisdier een ongeval krijgt of betrokken raakt bij een ongeval.

Neem gerust contact met mij op wanneer u meer informatie wilt. 

Waar u verder rekening mee dient te houden:
- Voeding;
- Puppytraining;
- Sporten met de hond ja/ nee
- Vervolg/ pubertraining;
- Slaapplek, Bench, Ren, of alternatief;
- Ongedierte bestrijding;
- Welke dierenarts;
-  Vakantie of dagopvang;

Maar gelukkig hou ik diverse info avonden waar al deze zaken aan bod komen. U kunt een contactformulier invullen voor het aanmelden van deze avonden. 




E-mailen
Bellen
Map
Instagram