Pet Health Coach Purmerend 

Huisdieren advies in de breedste zin van het woord. 

Tandsteen en tandvleesontsteking.


Tandsteen, iedereen krijgt daar wel eens mee te maken, zo ook onze honden en katten. 

Elke hond welke in onze salon of winkel komt, die krijgt, alvorens zij door Marina getrimd worden of aan de workshop deelnemen, een kleine Health Check-up van mij, dit onderzoek is kortstondig, maar wordt wat langer wanneer ik een issue ontdek waarbij het van belang is dat er een behandeling of doorverwijzing voor plaatsvindt. 

Ik check ook de tandjes van de honden en ondanks al onze goede zorg welke wij allemaal voor onze honden hebben, wordt het gebit vaak vergeten. 

Veel hondjes welke ik in de salon check hebben vaak tandsteen. Of beginnend, of al in een ver gevorderd stadium. Voor mij een reden om daar een stukje aan te wijden. 

Wisten jullie dat tandsteen enorm veel pijn en leed kan veroorzaken bij de honden en katten? Ik ga het stap voor stap met jullie doornemen, zodat jullie zelf zien hoe het ontstaan en wat het belang is van tandjes poetsen. 

Tandsteen ontsteking kan zéér ernstige gevolgen hebben voor de hond, het is dus zaak om dit goed te checken. 

Fase 1 - Tandplak.

Nadat de hond gegeten heeft, kunnen er door voedselresten bacteriën achterblijven in de mond van de hond of de kat welke op het gebit achterblijven.  Deze plak is relatief makkelijk zelf weg te poetsen met een goede tandpasta. 

Mensen met kleinere hondenrassen zoals de Yorkshire Terriër of Chihuahua zullen merken dat deze rassen er sneller en dus ook vaker mee te maken hebben.

Door speeksel kan deze tandplak gaan mineraliseren en zo ontstaat er tandsteen. 

Beginnende tandplak is nauwelijks tot niet zichtbaar met het blote oog.

Fase 2 - Tandsteen

Wanneer er aan de tandplak niets wordt gedaan, dan zal dit door het speeksel gaan mineraliseren en zal er door de ophoping van deze bacteriën tandsteen gaan ontstaan en zullen er ontstekingen in het tandvlees gaan komen. Deze ontsteking noemen ze Gingivitis en is relatief goed behandelbaar.

Wanneer dit niet behandeld wordt, kunnen deze ontstekingen zich vanuit het tandvlees zich gaan uitbreiden naar de gebitsondersteunende weefsels. Dit noemen ze Parodontitis. Hierbij gaat de spleet tussen de tand en het tandvlees verloren. 

Hierdoor zal het tandvlees zich gaan terugtrekken en komt het bot en de "ophangbandjes" van de tanden kapot gaan waardoor de tand of kies los komt te zitten.

Denk niet te licht over deze aandoening, want door deze ontstekingen kunnen bacteriën in de bloedbaan terecht komen en bijvoorbeeld naar het hart of de nieren gaan waardoor er afwijkingen in de nieren of een ontsteking in de hartklep ontstaan. Het is dus zaak om het te herkennen en daarnaar te handelen. 

Herkennen van gebitsproblemen.

 Foto boven: Aan de donkere rand herkent u het tandsteen.
Foto onder: Tandvlees hoort lichtroze te zijn. Zoals u ziet is dit tandsteen rood hetgeen duidt op tandvlees ontsteking

  • Beginnende tandplak is met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Uw hond heeft hier dan ook nog geen last van.
  • Beginnende tandvleesontsteking zal in het begin met name een slechte adem veroorzaken.
  • Gevorderde tandsteen en tandplak veroorzaken een geelbruine aanslag op de tanden en de adem zal meer ruiken. (foto's)
  • Gevorderde tandvleesontsteking dit is te herkennen aan rood tandvlees welke bij aanraking snel zal gaan bloeden, het tandvlees zal zich terug hebben getrokken waardoor de wortels bloot komen te liggen. Dit ze je vaak in combinatie met tandsteen en een slechte adem. 
  • Vergevorderde tandvleesontsteking waarbij gebitsondersteunende weefsels aangetast raken.  Hierbij gaan tanden en kiezen loszitten. De hond zal een verminderde eetlust hebben en geen hard voedsel meer willen eten. De hond kan anders reageren, zelfs agressief, bij het aanraken van de kop of gebied rondom de mond. 

Net als bij de mens is de remedie om dit te voorkomen, het dagelijks poetsen van de tanden. 
In deze video's ziet u hoe u het tandenpoetsen aan kunt leren bij een pup en het stappenplan bij het daadwerkelijke poetsen. 






Als uw hond eenmaal last heeft van tandsteen of (beginnende) tandvleesontstekingen, dan is het zaak om het gebit van uw hond te laten reinigen door uw dierenarts. Deze kan dan ook adequaat handelen wanneer er al sprake is van een ontsteking. 

In sommige gevallen is er al sprake van parodontitis en dan is is er een andere behandeling noodzakelijk, namelijk het trekken van de kies of tand. 

LET OP: Wanneer door de tandsteen er een tandvleesontsteking is ontstaan, dan is het noodzakelijk om dit te laten behandelen door een dierenarts. Een ontsteking kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn, zo ook tandvleesontsteking. 

Ook kan een dierenarts acteren op de aanwezigheid van eventuele ontstekingen deze goed behandelen. Uw Pet Health Coach kan u wel helpen dit te voorkomen. Klik hier voor meer info. 

Wanneer er sprake is van tussentijds onderhoud, preventieve mondzorg, of tansteen verwijderen zonder dat er sprake is van een ontsteking, dan kan de Pet Health Coach hier ook in voorzien. Zie hiervoor de webpagina over gebitsreiniging

Ook helpt het om uw hond dagelijks Orozyme te geven Orozyme is een gel welke door het speeksel wordt opgenomen en het mineraliseren van de tandplak tegen gaat, ondanks de goede werking van Orozyme, blijft poetsen en checken van belang. 

PHC Purmerend is een onderdeel van Coya en wij richten ons op dierenwelzijn en andere producten en adviezen voor de hond en kat.


E-mailen
Bellen
Map
Instagram