Pet Health Coach Purmerend 

Huisdieren advies in de breedste zin van het woord. 

Voedingsallergie en voedingsintolerantie.

Huid en vachtproblemen, maagdarmproblemen zoals diarree door een voedselovergevoeligheid komen vaak voor bij honden.
De klachten zijn niet leeftijdsgebonden, maar de meeste problemen ontstaan veelal op jonge leeftijd.
Het is niet een rasgebonden probleem, derhalve is het ene ras er gevoeliger voor dan het andere. De Golden en Labrador Retriever en West Highland White terriërs schijnen een verhoogd risico te hebben op het krijgen van een voedselovergevoeligheidsreactie.

Voor uw hond is het belangrijk om, bij ontdekking van de vacht en huidproblemen, deze in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen. 

Overigens is slechts 1% van een overgevoelige reactie op voeding daadwerkelijk een allergie. 

Oorzaken.

Een overgevoeligheidsreactie kan optreden tegen een ingrediënt in een voeding welke jouw hond al jarenlang krijgt. Er zijn diverse ingrediënten die een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken. 

Het zegt niets over de kwaliteit van voeding wanneer een hond overgevoelig reageert op een bepaalde voeding. De hond kan dan simpelweg niet tegen één van de ingrediënten van deze voeding.

In de volksmond wordt dan al snel gesproken over een "voedselallergie", maar in de meeste gevallen is er niet direct sprake van een daadwerkelijke voedselallergie. Er is namelijk een onderscheid te maken tussen een voedselallergie en voedselintolerantie.

Voedselallergie.

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, ook wel "allergenen" genoemd. 

Wanneer het immuunsysteem wordt geactiveerd komt er histamine vrij dat verschijnselen van een allergie veroorzaakt, zoals jeuk.

Voorbeelden van allergenen zijn dierlijke eiwitten en gluten en bij de hond zijn rund, kip of tarwegluten de belangrijkste oorzaak van een voedselallergie. Wanneer een hond een allergie heeft voor een eiwit in kip of rund, dan houdt dit niet in dat de hond een allergie heeft voor een eiwit van een ander diersoort. Een oplossing kan zijn om een voeding te geven met dierlijke eiwitten die "vreemd" zijn voor de hond, bijvoorbeeld, kameel, lam, eend, struisvogel, zalm of paard.

Naast de dierlijke eiwitten kan de hond ook gevoelig reageren op bepaalde gluten in granen. Gluten zijn eiwitten en alle graanproducten bevatten gluten, zoals rijst maïs, gerst, tarwe, haver en rogge. 

Er bestaan echter verschillende soorten gluten en niet alle gluten veroorzaken een overgevoeligheidsreactie. Bij honden kunnen tarwegluten een overgevoeligheidsreactie veroorzaken welke kan leiden tot dezelfde symptomen als bij een voedselallergie. Een overgevoeligheid voor gluten wordt ook wel een voedselanafylaxie genoemd. 

Voedselintolerantie

Naast de voedselallergie kan er ook sprake zijn van een voedselintolerantie. Voedselintolerantie heeft eenzelfde ziektebeeld als een voedselallergie: huid en vachtproblemen en of darmproblemen. Daarom is een voedselintolerantie nagenoeg niet te onderscheiden van een voedselallergie.

Eén van de bekendste voorbeelden van voedselintolerantie is voedselvergiftiging.
Denk hierbij aan voedsel welke door de hond is gegeten en niet van goede kwaliteit is of bedorven was of bepaalde voedingsbestanddelen bevat als chocola, ui of pepers. 
Een ander voorbeeld is het drinken van melk.

Jonge dieren hebben het enzym lactase om het melkeiwit lactose te verteren, maar wanneer een dier ouder wordt, verdwijnt dit enzym. Hierdoor kan het dier de melk niet meer goed opnemen en als reactie hierop kan het dier last krijgen van diarree na het drinken van melk.

Ook door abnormaal of afwijkend eetgedrag, zoals teveel eten, te vetrijk eten of oneetbare voorwerpen (takken en bladeren) kan een voedselovergevoeligheid ontstaan.

Maar ook wanneer een hond van voeding verandert kan er een reactie van het lichaam komen, dit noemen we ontgiften. Dit heeft niets met gif of een allergie of intolerantie te maken, dit is slechts een aanpassing van het lichaam op de nieuwe voeding. De ontlasting kan dan tijdelijk dun of smeuïg worden. Ontgiften kan maximaal 10 dagen duren, maar dan moet dit over zijn. 

Symptomen voedselovergevoeligheid.

Een overgevoeligheid voor bepaalde voeding kan zich uiten door huid en/of vachtproblemen en/of maagdarmklachten. Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid bij de hond. 
Bij honden is de jeuk vooral gelokaliseerd bij de poten, liezen en oren. 

Op deze afbeelding de plekken waar de meeste issues voorkomen betrekking hebbende op een allergie of intolerantie. Een allergie kan slechts door de dierenarts worden vastgesteld.

Er is geen medicijn tegen een voedingsallergie, voorkomen dat uw hond in aanraking komt met stoffen welke de allergische reactie opwekken is de enige remedie. 




Andere veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Zichzelf bijten;
  • Korstvorming;
  • Kale plekken;
  • Schilfering van de huid;
  • Terugkerende oorontsteking;
  • Ontstekingen van de voetzolen;
  • Ontstekingen in het perianale gebied;
    (bij de anus)
  • Verkleuring;
  • Vieze geur;
  • Doffe vacht;
  • Overmatig haaruitval.

Behandeling.

Zowel huid- vachtproblemen als maagdarmproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij jeuk moet ook altijd gedacht worden aan een parasitaire oorzaak (vlooien of mijten). Dit is in veel gevallen de oorzaak voor huid en vacht problemen. 
Bij een overgevoeligheidsreactie is het belangrijk de oorzaken van de klachten te achterhalen. Het is erg belangrijk om te weten of het huisdier last heeft van vlooien of mijten en wat de eetgewoonten, de leefomgeving en het dieet van het dier zijn.

Het is niet eenvoudig om exact vast te stellen waar de hond (allergisch) op reageert. Daarom is het belangrijk om te weten welke voeding de hond op dat moment krijgt, inclusief de bijvoeding zoals snoepjes, snacks en/ of tafelresten. Aan de hand van deze informatie kan worden bepaald welke voedingsmiddelen de hond nog niet eerder heeft gegeten. Nadat de voorgeschiedenis is vastgesteld kan een passend hypoallergeen dieet worden geadviseerd. 

Hypoallergeen dieet.

Een hypoallergeen dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Een hypoallergeen dieet bevat een eiwit en koolhydraatbron waar de hond nog niet mee in aanraking is geweest of in contact is gekomen. 

Eiwitbronnen welke hiervoor ingezet kunnen worden zijn bijvoorbeeld:
zalm, lam, eend en paard. 
Als koolhydraatbron wordt vaak gebruik gemaakt van rijst, aardappel of maïs.
Van deze eiwitbronnen is bekend dat ze niet snel een overgevoeligheidsreactie geven. 

Gedurende de eliminatieperiode (veelal 6 tot 8 weken) is het belangrijk dat de hond uitsluitend de toegewezen voeding krijgt. Er mogen geen snacks of tussendoortjes worden gegeven.
Belangrijk is ook dat de hond buitenshuis geen ander eten vindt en dit op eet. Hou de hond bij voorkeur tijdens het wandelen aangelijnd en de hond goed in de gaten.



 


Provocatieperiode

Wanneer een hond eenmaal overgevoelig regeert op een bepaald ingrediënt, dan zal deze hond hier waarschijnlijk de rest van zijn leven overgevoelig voor blijven. Dit bepaalde ingrediënt dient dan ook vermeden te worden. In de meeste gevallen is niet bekend waar een huisdier exact overgevoelig op reageert. Dat kan worden bepaald met een zogenaamde Provocatieperiode.

Wanneer de symptomen zijn verdwenen, door de periode van het volgen van een hypoallergeen dieet, kan een start worden gemaakt met een provocatieperiode. Tijdens deze periode worden verschillende ingrediënten aan de voeding toegevoegd. Eén eiwit of koolhydraat wordt nu toegevoegd voor een periode van 1 tot 2 weken aan de huidige (veterinaire) voeding. Aan de hand van eventueel terugkerende symptomen kan exact worden bepaald voor welk ingrediënt de hond overgevoelig voor is. 

Op deze manier kunnen verschillende voedingscomponenten worden getest.

De provocatieperiode neemt veel tijd in beslag, maar zo wordt wel inzichtelijk voor welke ingrediënten de hond een intolerantie heeft. Uiteraard kan een hypoallergeen dieet ook levenslang gegeven worden.

Wist u dat wij al jaren hypoallergene voeding aanbieden en u daar alles over kunnen vertellen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

De PHC is deels opgeleid door voedingsspecialisten en deskundigen van Prins en daardoor wordt ook veelvuldig samengewerkt met het CareTeam van Prins. Alle medewerkers van dit CareTeam zijn zeer goed opgeleid, staan in nauw contact met een groot netwerk van dierenprofessionals, zoals andere Pet Health Coaches, dierenartsen, veterinairs, voedingsdeskundigen. Zij zijn er voor u, dus wanneer u niet in de mogelijkheid bent om naar de Pet Health Coach in uw omgeving te gaan, neem gerust contact met hen op, zij helpen u graag. 

E-mailen
Bellen
Map
Instagram