Pet Health Coach Purmerend 

Huisdieren advies in de breedste zin van het woord. 

De levensfases van de pup.


Prenatale fase
De prenatale fase vindt plaats voordat een hond geboren is.

Tijdens de dracht van een moederhond begint de individuele gedragsontwikkeling van een puppy al. Met name de invloed van de moederhond is erg belangrijk voor de toekomst van de pups

Los van erfelijke factoren, zijn er invloeden tijdens de dracht die bijdragen aan de gedragsontwikkeling van elke puppy. Is de moeder bijvoorbeeld vaak gestrest tijdens de zwangerschap? Dan wordt het stresshormoon cortisol doorgegeven via het bloed aan de puppy’s.

Dit beïnvloed hoe een puppy met stress omgaat tijdens de rest van zijn of haar leven. Zo zijn er nog meer invloeden tijdens de prenatale fase die invloed hebben op de ontwikkeling van het gedrag van ongeboren puppy’s.

Neonatale fase.

Vanaf de geboorte ondergaan pups diverse fases. En de eerste is de "Neonatale Fase'".

De *neonatale fase* van een pup is de periode vanaf de dag dat de pups geboren worden tot ongeveer 14 dagen.

Tijdens deze fase zijn de puppy's volledig afhankelijk van hun moeder. Ze worden doof en blind geboren, maar hun reukzin en gevoel voor temperatuursveranderingen zijn wel aanwezig, maar ook nog niet volledig ontwikkeld.


In deze fase bestaat hun leven voornamelijk uit eten, slapen en groeien. Ze kunnen al wel voelen en ruiken, en met behulp van hun neus en tastzin vinden ze de weg naar de tepel van de moeder. Ook nemen ze in deze periode de geur van mensen in zich op, waardoor de binding tussen hond en mens al ontstaat. 

Het is belangrijk dat de pups elke dag even in de hand zijn, maar in deze fase nog niet te veel (vreemde) mensen bij de pups komen. Deze taak is dus aan de fokker. 

De navelstreng droogt na de eerste dag in en valt er na ongeveer een week af.

In de Neonatale fase is het nest gebaat bij rust. De moederhond zou gestrest kunnen raken bij visite, aankomende pup eigenaren die het kroost wat zij moet beschermen gewoon even oppakt en mee gaat knuffelen...... Het levert alleen maar stress op welke ook op de pup kan worden doorgegeven. De moederhond heeft als taak om haar pups te verdedigen en in uiterste geval zal zij dit ook gaan doen.

Vanaf de tiende dag kunnen de oogjes van de pups open gaan en ontstaat er een nieuwe fase welke de "Overgangsperiode" wordt genoemd.

De Overgangsperiode.

Na de neonatale fase komt de overgangsperiode en deze fase duurt kort, circa een weekje.

Deze fase begint aan het einde van de 2de week en loopt door tot de 3de week in het leven van een puppy. Tijdens deze fase vindt ook de bewustwordingsperiode plaats. 

De overgangsfase begint zodra de pups de ogen opent. Gedurende deze periode verandert het lichaam van de puppy drastisch, en het is een cruciale tijd voor zowel de puppy als de moederhond.

Pups beginnen te lopen en zelfstandig te bewegen, maar hoort nog niets, de oortjes moeten nog open gaan en dit gebeurt wanneer de pup zo een 18 a 20 dagen oud zijn, hou aan met 19 dagen. Deze zijn dan nog niet helemaal ontwikkelt. Wanneer de pup zo een 3,5 weken oud is, kan deze vormen waarnemen en is het gehoor ontwikkeld. In deze fase zal de interactie tussen nestgenootjes en moederhond enorm zijn.


E-mailen
Bellen
Map
Instagram