Voedingsallergie & Hypoallergene voeding.
Allergie is helaas een aandoening welke veel voor komt bij honden. Zo ook de voedingsallergie.
Bij een voedingsallergie zijn honden en katten gevoelig voor bepaalde bestanddelen in de voeding welke zij krijgen. Vaak uit dit zich in jeuk bij de hond, veelal op de oren of kop, maar bijvoorbeeld ook tussen de tenen of pootjes. Er zijn ook voorbeelden van lokale jeuk en dat kan over het hele lichaam zijn.
Een allergie zal door een dierenarts moeten worden vastgesteld. Alleen op deze wijze is vast te stellen of het daadwerkelijk om een allergie gaat of dat uw hond of kat een intolerantie heeft voor een bestanddeel in de voeding.
Bij een voedingsallergie is de enige remedie om de hond of kat over te zetten op een "eliminatie of hypoallergeen" dieet en dit klinkt zwaarder dan dat het is. Want het hoeft niet zo zwaar te zijn als dat het lijkt.
Allereerst is het zaak om te zelf te bekijken of het een allergie is of een intolerantie.
Voedselallergie bij honden wordt veroorzaakt door een directe reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof, ook wel allergeen genoemd. Als het immuunsysteem reageert op een stof, komt histamine vrij. Histamine veroorzaakt de verschijnselen van een voedselallergie bij honden, zoals jeuk. Voorbeelden van allergenen zijn dierlijke eiwitten en gluten.
Deze reactie verschijnt direct wanneer de hond de voeding eet. Bij een intolerantie treden de klachten vaak achteraf pas op.
Hoe stelt u het verschil vast?
Om na te gaan of uw huisdier een allergie heeft, zult u een bezoek aan de dierenarts moeten brengen. Deze zal veelal wat bloed afnemen of een huidonderzoek doen en dit zal worden onderzocht in een laboratorium. Op de pagina over de voedingsallergie, vindt u daar alles over.
Hypoallergene voeding is voeding waar slechts één eiwitbron of vleessoort in verwerkt zit en er is een lijst gemaakt waar de meeste honden een allergie of intolerantie van kunnen krijgen.
Lijst van meest voorkomende eiwitbronnen waar de hond een allergie of intolerantie voor kan ontwikkelen.
- Rund 32,4%
- Zuivel 17,9%
- Kip 15,2%
- Tarwe (niet gluten) 12,7%
- Kippenei 7,3%
- Soja 5,5%
- Lam 4,9%
- Varken 4,3%
- Vis 3,6%
- Mais 3,0%
- Kalkoen 1,8%
- Rijst 1,5%
- Eend 0,6%
Bron: Philip Roudebush: Ingrediënts and foods associated with adverse reactions in dogs and cats. Veterinary Dermatology Volume 24, Issue 2, pages 293–294, April 2013.
Ontgiften.
Alvorens vast te stellen of sprake is van een voedselallergie of voedselintolerantie, moeten we wel andere zaken uitsluiten.
Zo kan het zijn dat mensen van merk A naar merk B gaan of van kipsmaak naar rundsmaak en dit heeft invloed op onze huisdieren en vaak meer dan dat u denkt.
Wanneer u overstapt van de ene voeding op de andere voeding, dan heeft dit invloed op het gestel van de hond of kat, deze invloed noemen ze "ontgiften" en dat is niets meer of minder dan dat het lichaam zich aanpast op de voeding en bepaalde stoffen welke deze voeding in het lichaam heeft gelaten, gaat afscheiden.
In elke voeding zitten stoffen welke het lichaam niet nodig heeft, maar soms wel in de lever kunnen achterblijven.
Ontgiften is een proces waarbij het lichaam de mogelijkheid krijgt deze stoffen op te ruimen die zich in de loop der tijd in het lichaam hebben opgehoopt. Dit proces kan vooral plaatsvinden als de lever de kans krijgt om opruiming te houden, en er minder af te breken gifstoffen worden aangevoerd dan er worden afgebroken. Hierdoor komt in de lever meer ruimte vrij om deze opruiming daadwerkelijk te laten plaatsvinden. Ook wordt de lever door minder aanvoer van afvalstoffen gestimuleerd om het lichaam te ontgiften.
Dit ontgiften uit zich in dunnere ontlasting. Veel mensen schrikken hiervan en denken dat hun hond dan niet tegen het nieuwe voedsel kan. Dit is dan niet het geval, het lichaam is zich slechts aan het instellen op de "nieuwe" situatie. Ontgiften kan soms langer dan een week duren de hond moet in deze tussentijd zich niet belabberd voelen en wel blijven drinken.
Wanneer u een vermoeden heeft dat uw huisdier een allergie of intolerantie heeft, dan kunt u dit laten onderzoeken door een PHC en wanneer uw zekerheid wilt hebben, dan kunt u uw huisdier laten testen.
In beide gevallen kan er een tijdelijk dieet worden voorgeschreven. Er zijn hier in 2 mogelijkheden, een eliminatiedieet of een hypoallergeen dieet.
Eliminatiedieet.
Bij een voedselallergie is uw dier allergisch voor één of meerdere ingrediënten. Meestal gaat het om dierlijke eiwitten die te vinden zijn in 1 van de bovenstaande vleessoorten, dus rund, lamp, kip, etc.
Ook kan uw dier allergisch zijn voor plantaardige eiwitten in bijvoorbeeld zuivelproducten, tarwe, maïs en soja.
Bij een eliminatiedieet stopt uw hond of kat minimaal 6 weken met de huidige voeding. In plaats hiervan krijgt uw hond of kat voeding met een voor hem/ haar onbekende eiwitbron. Ook mag uw hond naast dit dieet géén koekjes, botten, kluifjes of andere extraatjes.
Wanneer het een overgevoeligheid voor voeding betreft, dan zullen de klachten aan het einde van deze 6 weken minder veel zijn. Wanneer de klachten niet weg zijn, dan zijn de klachten door een andere aandoening ontstaan.
Zoals geschreven, bij een eliminatiedieet zal worden overgegaan op een eiwitbron welke de hond of kat niet kent en u kunt deze voeding, na overleg met uw dierenarts, zelf bereiden.
Wanneer u de hond of kat al vanaf de geboorte bij u heeft, dan weet u zelf welke eiwitbronnen uw hond of kat al eens heeft gekregen. Wanneer dit niet het geval is, kan besloten worden om een voorgeschreven dieet te krijgen met speciale voeding.
Eliminatiedieet hond.
In een testperiode geeft u bijvoorbeeld een dieet dat bestaat uit gekookt paardenvlees, struisvogelvlees, kangoeroe, hertenvlees, kangoeroevlees, wild, konijn of eend. Hoeveelheid: 100-150 gram per dag (ongekookt afwegen). Het bouillon kan gebruikt worden om de maaltijd lekkerder te maken. (100 - 150 gr per 10Kg lichaamsgewicht).
Als koolhydraatbron zal gekookte witte rijst, aardappel of blanke macaroni. Hoeveelheid: 100-150 gram per dag (ongekookt afwegen en per 10 Kg lichaamsgewicht) kunnen worden geadviseerd.
Eliminatiedieet kat.
Tijdens de testperiode van zes weken geeft u een dieet dat bijvoorbeeld bestaat uit:
een (voor de kat) nieuwe eiwitbron, bijvoorbeeld gekookt paardenvlees, struisvogelvlees, geitenvlees, hertenvlees, kangoeroevlees, konijn of eend. Hoeveelheid: 50-75 gram per dag (ongekookt afwegen). Het bouillon kan gebruikt worden om de maaltijd lekkerder te maken.
Als koolhydraatbron, gekookte witte rijst of pompoen. Hoeveelheid: 50-75 gram per dag (ongekookt afwegen) kunnen worden geadviseerd.
Deze maaltijden bereidt u zelf. Vraag altijd uw dierenarts voor een passend dieet voor uw dier!!
Hypoallergeen dieet.
Een hypoallergeen dieet is minder specifiek dan het eliminatiedieet. Hypoallergene voeding waar 1 dierlijk eiwit in zit en het grote verschil met het eliminatiedieet is dat er in goed hypoallergeen dieet ook gehydrolyseerde eiwitten zitten. Hydrolyseren is een bewerking waarbij de eiwitten in hele kleine stukjes worden "geknipt". Als een eiwit dusdanig wordt bewerkt en deze klein genoeg is, dan kan deze geen allergische reactie meer opwekken.
Ook zit er in de hypoallergene voeding één koolhydraat als pasta of rijst. Dit zijn zelden oorzaken van een voedingsallergie.
Ook bij een hypoallergeen dieet moet u er rekening mee houden dat u uw hond of kat geen voeding geeft welke deze al eens heeft gekregen, dus wanneer u bijvoorbeeld de smaak "paard" wilt geven, maar uw hond of kat heeft dit al eens gehad, dan is dit niet aan te raden.
Om het e.e.a. uit te sluiten, is het van belang dat u zich goed aan het dieet houdt en ook de adviezen van de dierenarts of Health Coach houdt.
Hypoallergene voeding is dus voeding, net als bij een eliminatiedieet, met een voor het dier onbekend eiwitbron.
Zo moet u denken aan diverse, niet alledaagse, smaken en soms kan er zelfs worden uitgeweken naar voeding op basis van insecten of vegetarische voeding.
Twijfelt u of uw hond of kat een allergie of een intolerantie heeft? Neem gerust een consult op.
Tip: Eiwitten hopen zich op in de darmen. Wanneer u uw hond per week 2 keer als maaltijd "vuile" of "groene" pens geeft, dan komen er probiotica's in de darmen welke de darmflora ten goede komen. Vuile of groene pens bevatten deze probiotica's. Er zijn diverse voedingsmerken welke verse (ingevroren) vuile of groene pens aanbieden.
Allergische reactie bij de kat.
Allergische reactie bij de hond, afhankelijk van de soort, uit zich meestal in het likken van de poot of voetzooltjes.