Pet Health Coach Purmerend 

Huisdieren advies in de breedste zin van het woord. 

Chippen en registreren van uw huisdier


Het kan ons allemaal gebeuren. U let even niet op en uw hond of kat gaat aan de wandel of uw huisdier slaat op de vlucht door de stress van bijvoorbeeld vuurwerk. 

1 op de 3 huisdieren, hond of kat, overkomt dit wel eens en van de niet gechipte huisdieren wordt slechts 14% herenigd met de eigenaar (Bron NDG. Databank gezelschapsdieren Nederland.).

Dit percentage is geheel anders wanneer uw huisdier gechipt is en deze chip ook geregistreerd staat bij een database als Petbase, NDG of de Back Home Club van Virbac. Wanneer de registratie goed is verlopen en eventuele aanpassingen als verhuizing of (nieuw) telefoonnummer, dan en uw huisdier wordt aangetroffen, dan is dit percentage gewoonweg 100%.

De huidige regelgeving:

Sinds 1 april 2013 geldt voor honden een verplichte identificatie en registratie en sinds 1 november 2021 is de wet- en regelgeving uitgebreid.

Pups moeten verplicht binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en voorzien worden van een EU-dierenpaspoort. Binnen een week na het chippen van de pups moet de fokker de pups geregistreerd hebben via een van de aangewezen portalen. De fokker krijgt dan een registratiebewijs. Pups mogen pas verkocht worden als ze gechipt zijn, een EU-dierenpaspoort hebben en geregistreerd op naam van de fokker..

Wanneer uw hond of kat wordt vermist, dan is dit ontzettend vervelend. Maar wanneer iemand uw huisdier weer aantreft en de chip kan worden uitgelezen én uw heeft uw chip geregistreerd, dan is het fijn om te weten dat uw gegevens daar aan gekoppeld staan en dat u weet dat uw huisdier weer is teruggevonden.

Dit terugvinden kan alleen wanneer u uw huisdier registreert bij een portal, wij werken met Petbase. Dit is een overkoepelende database, dit houdt in dat wanneer uw dier wordt gevonden en de database van Petbase wordt geraadpleegd en de chip niet geregistreerd staat bij Petbase, dan verwijst de website van Petbase door naar de website waar deze chip wel geregistreerd staat. Op deze wijze is het een kwestie van minuten om uw hond weer terug te vinden of bij u terug te laten bezorgen.

Ook ik ben beroepsmatig huisdierenchipper en zijn ook bereikbaar voor diverse diensten welke van ons gebruik willen maken om bij een gevonden dier te kijken of daar een chip aanwezig is om zodoende het dier en huisdier eigenaar weer te verenigen. Bij mij kost het chippen €25 voor een hond of kat. Hierin zit mijn consult, de chip, een luxe vaccinatieboekje en hulp bij registratie bij Petbase. Honden welke door mij zijn gechipt, dienen via de dierenarts nog wel een paspoort te krijgen, de kosten hiervan zijn zeer laag. 

Het chippen en registreren heeft veel voordelen. Zo kan het aantal  vermiste dieren en zwerfdieren teruggebracht worden. Eigenaren die juist geregistreerd staan kunnen snel getraceerd worden. Dit is met name bij katten belangrijk, omdat er veel katten zwerven en/of in de opvang komen.

Wanneer u uw huisdier bij OHRA of Figo hebt verzekerd, dan kunt u de declaratie voor het chippen bij hen declareren. En vele consulten van de PHC worden door Figo eveneens vergoed. 


 

E-mailen
Bellen
Map
Instagram